Om du inte redan har läst Timothy Ferris bok “4 timmars arbetsvecka – Konsten att leva mer & jobba mindre” så är det på tiden att du gör det nu. När den lanserades låg den på topp 1-placering på bestsellerlistorna världen över och har översatts till 27 språk. Den kan sägas vara en av tidernas viktigaste bok för den som vill förstå hur den värld ser ut som vi träder in i nu.

Tim Ferris menar i sin bok att man kan dra ner sin arbetstid till 4 timmar i veckan och ändå leva gott, till och med bli förmögen. I boken använder han sig av frilansarnas tjänster som en del i sitt företagande. Ferris menar att all verksamhet på internet går att automatisera och det man inte kan automatisera kan man outsourca. Allt som kundtjänst till SEO-marknadsföring kan man anlita frilansare till. Frilansare hittar man världen över via tjänster som Elance, Upwork, Odesk och liknande. Kvalificerad personal från låglöneländer som jobbar mot en spottstyver av vad motsvarande tjänst skulle ha kostat om man anställt någon i Sverige.

I övrigt kan man automatisera i stort sett hela processen i sitt företagande. Via webbkonferenser och mjukvara som Webjam kan man spela in informativt och säljande material och sedan kan någon frilansare svara på ytterligare frågor som kunderna skulle kunna tänkas ha. Frilansare kan även sköta alla kontakter via email och chat.

De fyra timmarna man själv kan behöva ägna åt arbete ägnar man åt att ta fram nya ideer, gå på möten och träffa viktiga nyckelpersoner samt göra intervjuer och sköta presskontakter. I övrigt sköts allting digitalt. Leads fångas upp via nyhetsbrev och webbkonferenser och säljbreven skickas på autopilot. Så ser det ut i cyberspace. Man kan lugnt luta sig tillbaka och satsa några kronor på betting under tiden som företagandet rullar på av bara farten. Månen ramlar inte ner i cyberspace. Relax.