En god investering kanske är att inte stå i skuld till någon och att hålla utgiftsposten så låg som möjligt. Är man skyldig pengar är man inte fri. Alltså är det en god investering att stå skuldfri i den mån det är möjligt. Om man ska ta lån ska man absolut tänka igenom detta ordentligt. Är det verkligen värt att ta lånet? Kommer jag att kunna sova gott om natten? “Låntagaren är långivarens träl.” står det i Bibeln, böckernas bok.

Innan man ska ta ett lån bör man överväga om det är en god investering som kommer att ge en god avkastning. Att låna för konsumtion är inte en god investering. Att ta ett lån till en fastighet kan eventuellt vara en god investering, med betoning på eventuellt. Att till exempel köpa en nyproducerad fastighet med utrymme för mig och min lilla familj kan vara en mycket dålig investering. Att köpa en fastighet med två lägenheter, en för mig och min lilla familj och en som jag kan hyra ut, kan däremot vara en god investering. Man får göra noggranna beräkningar vid varje form av investering, Inte alla är kloka och lönsamma.

Detta handlar om grundläggande enkel ekonomi. Fällan i dagens samhälle består i den ökande fåfängan. För att ge intrycket av, illusionen av, ge sken av och låtsas att – så kan man sätta sig i djup skuld. Det är ju så vackert med lånta fjädrar men det är en usel investering. Banker och kreditbolag lever dock gott på den mänskliga fåfängan och kommer naturligtvis inte att avråda från att låna pengar och handla på kredit för att få stimulera sin shopping spree. Det är en cynisk inställning från storfinansen.

Rätta munnen efter matsäcken, köp en lott ibland, spela på casino och dröm om vinsten vid betting men spela aldrig för mer pengar än du har råd att förlora – och ta aldrig lån som inte ger en god avkastning i framtiden för då spelar du på för hög nivå och kommer att stå som förlorare.